Yangın bapsı, bir binada yangın anında kullanılan bir emniyet önlemidir. Umumiyetle yangın merdivenlerinde, ivedili çıkış noktalarında yahut yangınla mücadele ekipmanlarının bulunduğu odalarda bulunur. Yangın kapıları yangına dayanıklı malzemelerden mamultır ve yangın esnasında alevlerin ve kötüın yayılmasını engellemeye yardımcı olabilir.
Sertifikalar: Yangın kapısının sertifikalı olup olmadığı, pahaını etkileyen bir sair faktördür. Sertifikalı bir yangın kapısı, uluslararası standartlara yakışır olarak sınav edilmekte ve onaylanmaktadır.
Yangın sırasında emniyetliğin esenlanması ve akla yatkın şekilde tahliyenin gerçekleşmesi derunin kullanılan baplara yangın merdiven bapsı denilmektedir. Bu kapılar çeşitli özellikleri sebebiyle yangından etkilenmez. Dumana karşı sızdırmazlık sağlayan ve alevden etkilenmeyen kapılar emniyetli şekilde binanın terk edilmesine olanak teşhisr.
Seçilecek kapı bâtınin kapsamlı riziko değerlendirmesi yapıldıktan sonrasında. Muktezi aksiyonaretler ve aydınlatmalar örgülmalıdır.
Yangın merdiven kapısının en sarih özelliklerinden bir başkası de emin bölgeyi izole etmesidir. Yangın esnasında kat merdivenleri zehirli tütünı biriktirecek ve kullanılamaz hale gelecektir. Bu nedenle izole edilecek merdivenler yangın merdiven bapsıyla korunur.
Yaman sızdırmaz özelliğe sahip olmaları dolayısı ile yangın anında insanoğluın duman zehirlenmelerinden bile korunmasını sağlamlar. Ivedili çıkış bapsı adı ile bile bilindik bu kapılar, itfaiyenin yangın yönetmeliğinde az çok geniş bir yere sahiptir. Yönetmelikler ile birkötü kuruluşda bulundurulması mecburi hale getirilmiştir.
Korunumlu koridor ve hol: Yandaki evetğu mekanlarla ayrılıp, yangın amaçlı korunmak istenen koridor veya hol.
Bunlar kabilinden isim trafiğinin bir araba ve güvenlik zaafiyeti olan yerlerde yangın bapları tasarrufı yasalarca gereklidir. 5000 m2 nin üzerindeki strüktürlarda binanın haricinde bir proje ile projelendirerek yangın kapıları ve yolları mevki Yangın Çıkış Kapısı izni alabilir.
Mafevkda özetlediğimiz 9 maddenin kombinasyonlarını da esenlayabiliriz. Örneğin 120 dakika dayanimli ürkü barli yangin kapisi örneğinde başüstüneğu kabilinden farklı kombinasyonlarda yangın çıkış bapsı yapım edebiliriz.
Mekanizma odalarında kullanılmak üzere özel tasarlanmış olan yangın bapsıdır, yangın dayanımının huzurı aralık otomasyon sistemlerine yakışır aksesuarlarla donatılmıştır. Düzenek odası yangın kapıları camlı olabilir.
BİST behre verileri 15 dakika gecikmelidir. BİST kişi ve logosu "Dulda Bellik Belgesi" şeşnda korunmakta olup destursuz kullanılamaz, iktibas edilemez, değsoruntirilemez.
Yangın yönetmeliğinde söyleyiş edilmiş olduğu üzere kapıların resen kapanması gerekmektedir. Kapıların spontane kapanmasını sağlayan Yangın Merdiveni Kapısı yaylı menteşelerdir.
yürekin yerleştirilen mekanizmanın sağlamlıklı çalışıp çaldatmaışmadığını periyodik kontroller ile takip etmek ve rastgele bir arızada giderilmesini kurmak önemlidir.
Yangın kapıları periyodik olarak kontrolör edilmeli ve falmları muntazam olarak konstrüksiyonlmalıdır. Kapının fondöten çdüzenışmasını elde etmek derunin menteşeler, kilitler ve sızdırmazlık contaları gibi deşenlerin durumu denetleme edilmeli ve gerekirse bakım dokumalmalıdır.
https://redfiredoor.com